Cum previi ca pisicile să-ţi zgârie mobila?

Cum previi ca pisicile să-ţi zgârie mobila?

Adevăraţi companioni, plini de ghiduisii şi mereu puse pe şotii, pisicile vin la pachet cu o serie de mici “defecte”, care pot conduce, în timp, la apariţia unor probleme în relaţia lor cu bunurile dintr-o locuinţă. Zgâriatul mobilei sau a altor obiecte similare din casă face parte din rutina zilnică a unei pisici, asta în caz că nu se iau măsuri şi se direcţionează felina către accesorii special confecţionate pentru a substitui aceste obiecte.

Poate fi zgâriatul obiectelor din casă, eliminat din comportamentul unei pisici?

Cu siguranţă că nu este posibil acest lucru, fiindcă operaţiunea de ascuţire a gheruţelor face parte din comportamentul nativ al pisicii; prin efectuarea acestor acţiuni, pisica îşi delimitează teritoriul şi impune graniţe, totodată, ascuţirea ghearelor ajutând la indepararea şi eliminarea celulelor moarte din straturile existente pe gheruţe. De asemenea, atunci când aceste feline îşi ascut ghearele, acestea îşi pun în mişcare o gamă variată de muşchi, care le ajută să-şi menţină starea de sănătate la cote cât mai bune.

Cum se poate preveni acţiunea de zgâriere a mobile şi obiectelor din casă

Raza de acţiune a unei pisici se axează pe două zone de maxim interes pentru această: mobila de dimensiuni mari şi aria din jurul locului de somn. Cum obiceiul de zgâriere a mobilei nu poate fi îndepărtat din comportamentul pisicii ( cu siguranţă că extragerea, pe cale chirurgicală, a gheruţelor este o soluţie barbară), atunci trebuie să ai grijă ca:

  • Pisica să aibă la dispoziţie un sisal sau un stâlp pentru zgâriat- acesta este un accesoriu pisici, sub forma unui copac, care are nenumărate zone pentru ascuţitul ghearelor; în cazul în care pisica se dovedeşte reticentă, presară iarba mâţei şi o să observi că felina ta nu o să-i reziste. Aşează astfel de obiecte pentru pisici prin acele zone în care pisica şi-a manifestat obiceiul predilect de a-şi ascuţi gheruţele.
  • Să acoperi mobila şi obiectele pe care îşi exersează ascuţirea ghearelor cu o folie (din aluminiu sau plastic) pentru că pisicile detestă acest tip de material;
  • Ai grijă ca pisica să aibă la dispoziţie variate tipuri de jucării de pisici, cu care să se joace şi pe care aceasta să-şi exerseze mişcările de ascuţit gheruţele.
  • Elimină mirosurile specifice care atrag pisica în locul respectiv, astfel încât aceasta să nu mai fie atrasă acolo.
  • Poţi plasa dispozitive care să emită anumite sunete care să le îndepărteze pe pisici din zona lor obişnuită de ascuţit ghearele.

Oricum ai proceda, nu uita ca pisica trebuie să-şi ascute gheruţele, iar modul în care o face cât mai corect şi fără a crea prejudicii, ţine în exclusivitate de tine.